Panimoteollisuus

Oulun Olutseura
Toppilan Mallasjuomatehtaan tuotteita
TOP-olut
Naapurit

"Ollaa hilijaa jaj juuaa kalijaa"

Oulun Olutseura

  • Osattiin sitä ennen Oulussakin! Tutustu oluen panemiseen liittyviin perinteisiin Oulun Olutseuran sivuilla johon pääset tästä kuohuvasta linkistä.

Panimo toimintaa

Oulun todella perinteikkäästä panimohistoriasta ei ole tällä hetkellä jäljellä kuin Olutseuran sivuilla kerrotut muistot. Oulun Panimo Oy oli viimeinen panimotoimintaa ammattiosaston alueella harrastanut yritys ja senkin taival on nyt jo loppunut.

Mutta muistoissamme elää edelleen "Toppilan Tumma" ja "Toppila Vaalea", sekä tietenkin 70-luvulla Suomen ostetuin olut "TOP"-olut. TOP-oluen historia, tai paremminkin se mihin oluen historia päättyi on todella mielenkiintoinen ja erikoinen. Sillä Mallasjuoma Oy Toppilan Mallasjuomatehtaan TOP-oluen menestys päättyi ns. kaupunkilegendaan, eli tarinaan jolla ei ollut todellista pohjaa. Jossain vaihetta 70-lukua Oulussa alkoi kiertää kaupunkilegenda (perätön huhu), että yöllä päivystämässä ollut mallasjuomatehtaan talonmies olisi kadonnut. Talonmiestä olisi sitten etsitty tehtaasta ja hänet huhun mukaan löydettiin hukkuneena oluen käymissammioon. Huhun mukaan tehtaanjohtaja oli kuitenkin määrännyt sammiossa olleen oluen pullotettavaksi ja olut olisi sitä kautta mennyt vähittäiskauppaan ja janoisten suomalaisten kurkusta alas. Tarinassa ei ollut toden pohjaa laisinkaan, mutta tehtaan vakuutteluista ja todisteluista huolimatta TOP-oluen suosio romahtikin niin, että TOP-oluen valmistus Oulun Toppilassa päätettiin lopulta lopettaa. TOP-lyhenne ehdittiin kansan suussa avata tarkoittavan Talonmies On Poissa.

...sivujen päivitys on ...oluella...Töissä! ...oluella...Töissä!