Maidonjalostus

  • "Huitu"  ja "huli" ovat murresanoja Oulusta, "huidun" tarkoittaessa rasvatonta maitoa ja "hulin" kirnupiimää.

Valio Oy

Vaalan Juustola Oy

Sortolan Jäätelö Ky

A&A Niemitalo Oy

Arla-Ingman Oy

Mimmin Maito Ky

Maidonjalostus toimintaa

Maidonjalostuksella on Oulun seudulla, kuten koko Pohjois-Pohjanmaalla pitkät perinteet ja se on nykyisin yksi merkittävin maataloustuotannon ja elintarvikejalostuksen ala alueella.

Lukuisten jopa kymmenien pienempien kylämeijerien lakkauttamisien jälkeen, ammattiosaston alueella toimii tällä hetkellä kaksi merkittävämpää maidonjalostusalan toimijaa, Valio Oy Oulussa ja Vaalan Juustola Oy Vaalassa.

Merkittäviä kylämeijereitä olivat ainakin Limingan, Rantsilan, Pulkkilan, Tyrnävän sekä Utajärven Osuusmeijerit. Lakkautettujen kylämeijereiden tiloissa harjoitetaan paikoin edelleen elintarviketeollista toimintaa kuten marjanjalostusta ja-vastaanottoa.

Arla-Ingman Oy:llä on 12 henkeä työllistävä jakeluvarasto Oulussa, sekä maidonvastaanottoasema entisen Limingan Osuusmeijerin tiloissa Limingassa.

Sortolan Jäätelö Ky on maitotila, joka jatkojalostaa omia tuotteitaan jogurteiksi ja jäätelöksi.

Maidonjalostusalan tulevaisuutta ja työpaikkoja voidaan pitää ammattiosaston alueella tällä hetkellä turvattuna. Valio Oy on keskittänyt ja keskittää edelleen toimintaansa Oulun Maikkulassa sijaitsevaan tuoretuotemeijeriinsä ja Vaalan Juustola Oy:n toiminta ja talous ovat erittäin vakaalla pohjalla. Lisäksi Arla-Ingman Oy:n jakeluvarasto Oulussa on saanut lisää jakelualueita keskeisen Suomen suuntaan.

"Alkutuotantoa"

Huono vitsi: Vasikka pääsi keväällä ensi kertaa laitumelle, se juoksenteli innoissaan ympäriinsä ja äänteli: "amm.. amm.. amm..". Joku vanhempi lehmä tuli siihen ja sanoi, että miksi sinä noin ääntelet, etkö tiedä miten lehmien kuuluu äännellä. Vasikka vastaamaan, että kyllä minä tiedän miten äännellään, mutta kun kysyin äiti-lehmältä, että joko saan mennä ensimmäistä kertaa ulos, niin äiti vastasi, että...ilman muuta! :-D

 

Valio Oy, Oulu
Vaaalan Juustola Oy:n tuotteita
"Syö juustoa, se vahvistaa luustoa".
"Maito on terrveellistä"