Elintarviketeollisuus

Shaman Spirits Ltd
Hätälä Oy
Maustaja Oy
Real Snacks Oy
Vihiluodon Kala Oy
Terva-leijona
  • "Oookkonää Oulusta, syökkönää Leijonia"-sanonta tulee Merijal Oy:n Oulussa valmistamista Leijona-tervapastilleista.
  • Vanhempi väki muistaa vielä peltiset Terva-leijonarasiat, joille keksittiin monenlaista kierrätyskäyttöä.

 

Shaman Spirits Ltd

Hätälä Oy

  • Mikäli yllä esitellyn firman tuotteet alkoivat hiukomaan sinua, tutustu mitä huikopalaa löydät Hätälä Oy:n valikoimista.

Maustaja Oy

  • Maustaja Oy on Suomen johtava mausteiden, sinappien ja ketsuppien valmistaja.
  • Tutustu Pyhäntäläis-firmaan tästä linkistä.

Calasta Oy

Pottumies Oy

Kasvishovi Oy

 

Elintarviketeollisuus toimintaa

Peruselintarvikejalostusteollisuudella on Oulun seudulla, kuten koko Pohjois-Pohjanmaalla pitkät perinteet ja se on nykyisin edelleen merkittävä maataloustuotannon ja elintarvikejalostuksen ala alueella.

Peruselintarviketeollisuus on kokenut ammattiosaston alueella viime vuosikymmeninä voimakkaan rakennemuutoksen. Tuon muutoksen myötä ammattiosaston alueelta on kokonaan lakkautettu mm makeis-, mylly- ja panimoteollisuus.

Makeisteollisuutta Oulun alueella edusti vuosikymmeniä Merijal Oy (myöhemmin Leaf Oy). Leaf Oy lakkautti perinteikkään, yli 100 henkeä työllistäneen Oulun yksikön 2000-luvun alussa. Oulun tehtaan toiminta siirrettiin Turkuun, johon osa Oulun työntekijöistä siirtyi, myöhemmin Leaf Oy lakkautti myös tuon Turun yksikkönsä.

Panimoteollisuuden "viimeinen suuri" oli Toppilan Mallasjuomatehdas, joka kuului viimeisinä vuosinaan Hartwall Oy:hyn. Parhaimmillaan yli 200 henkeä työllistäneen panimo- virvoitusjuomatehtaan tontti on nykyisin otettu asuntorakennus käyttöön kuten on käynyt entisen Merijalin tontillekin.

Myllyteollisuutta Oulussa edusti vuosikymmeniä Vaasan Höyrymylly Oy. 2009 myllyn toiminta siirrettiin Ylivieskaan ja parhaillaan myös myllyn laajaa teollisuustonttia muutetaan asuntorakentamiseeen sopivaksi.

Historiasta nykypäivään

Ammattiosaston toiminta-alueella toimii edelleen lukuisia eri elintarviketeollisuudenalan yrityksiä, kuten kalanjalostus-, alkoholi-, mauste- ja välipala-alan-, vihannes- ja kasvisalan yrityksiä. Joista mainittakoon Hätälä Oy, Real Snacks Oy, Pottumies Oy, Shaman Spirits Ltd, Maustaja Oy, Vihiluodon Kala Oy, Kellon Kalatuote Oy, Calasta Oy, Kasvishovi Oy. Uusia pieniä alan yrityksiä syntyy edelleen ja alan tulevaisuutta voidaankin pitää tällä hetkellä turvattuna.