Työpaikat

"Oulussa osataan, katso vaikka!!!
  • Vasemmalta löytyvät linkit, johdattavat sinut tutustumaan,

Oulun Elintarviketyöntekijät 004 ry

  • ammattiosaston alueen työpaikkoihin.

 

Pohjois-Pohjanmaa ruokaperinteitä:

 

Pohjois-Pohjanmaalla silimät söis, suu vetäis, mutta heikot jalat eivät tahdo kestää!

Pohjois-Pohjanmaan rikas ruokakulttuuri on saanut vaikutteita lännestä, idästä sekä lappilaisesta ruokakulttuurista. Rannikon satamien ja isojen, kauppareitteinä käytettyjen jokien ansiosta maakunnan ruokakulttuuri on saanut jo varhain vaikutteita myös ulkomailta. Pohjoispohjalaisista raaka-aineista kannattaa mainita erityisesti marjat, kuten tyrni, hilla ja mesimarja, leivistä erityisesti rieska ja kalat.

Aamiaiseksi ruppanoita

Pohjoispohjalainen kalavalikoima on ollut aina runsas ja monipuolinen. Lohta ja silakkaa on pyydetty merestä ympäri vuoden. Syksyisin on saatu verkoilla silakkaa ja merimuikkua eli maivaa. Keväällä pyyntivuorossa ovat lohi, meritaimen, hauki, ahven ja silakka. Syyssilakan pyynti alkaa heinäkuussa ja nahkiaisen pyynti sekä ravustus loppukesällä. Myös mätiä käytetään ruuanvalmistukseen. Sitä on syöty sellaisenaan suolalla ja sipulilla maustettuna. Mädistä valmistettiin myös ruppanoita eli mätipullia, joita maisteltiin voisulan kanssa aamiaisella. Erityisesti Oulun alueen herkkuihin kuuluvat rannikon jokien nahkiaiset ja Perämeren lohi sekä siika. Koillismaalle, osana Pohjois-Pohjanmaata, ovat leimallisia porotuotteet, eksoottiset riistajalosteet ja lakka sekä muikku eri muodoissaan.

Jo otti ohoraleipä

Happamia ruisreikäleipiä leivottiin ennen vain muutaman kerran vuodessa. Silloin lämmitettiin suuri takkauuni. Paiston jälkeen reikäleivät kuivattiin pirtin katossa tai leipähäkeissä. Kerran viikossa oli tapana leipoa ohrarieskaa tai hiivalla kohotettua noste- eli hiivaleipää. Rannikolla ja pohjoisosissa rieska leivottiin ohueksi ja etelässä se leivottiin piimään tai maitoon huomattavasti paksummaksi. Maitojalosteita maakunnassa tuotetaan paljon.

Maakunnan marjavalikoima on runsas, joten marjojen käyttö on merkittävää. Merenrannoilla ja alavilla rantaniityillä viihtyvät tyrni ja mesimarja eli mesku. Soiden ja rämeiden arvokasta satoa ovat lakka eli hilla sekä karpalo. Teiden ja sarkaojien varsille on levinnyt vadelma eli vaarain. Puolukat, mustikat, variksenmarjat ovat metsien tavallisimmin käytetyt marjakasvit.