Lihanjalostus

"Tervaporvari"
"Kärkkäri"
Viskaalin Oy

Oululaisia murresanoja:

  • "Makkarapottu", ei suinkaan ole makkaran ja perunan risteytys, vaan tarkoittaa makkarakeittoa.
  • "Lihapottu" ja "kalapottu" merkitsevät myös vastaavia keittoruokia.
  • "Rössypottu" tarkoittaa vastaavasti veripalttukeittoa.

 

Kotivara Oy

Oy

  • Linkki Rantsilassa toimivan
  • Linkki

Viskaalin Oy

  • Linkki Muhoksella toimivaan lähi- ja luomuruokaa tuottavan ja välittävän Viskaalin Oy:n sivuille löytyy tästä.
  • Linkki Viskaalin Oy:n kauppaan löytyy tästä linkistä.

Lihanjalostus toimintaa

Lihanjalostuksella on Oulun seudulla, kuten koko Pohjois-Pohjanmaalla pitkät perinteet ja se on nykyisin edelleen merkittävä maataloustuotannon ja elintarvikejalostuksen ala alueella.

Lukuisten isompien ja pienempien lihanjalostusalan yritysten lakkauttamisien jälkeen ammattiosaston alueella toimii kaksi merkittävämpää lihajalostusalan yritystä, Kotivara Oy Oulussa sekä Kylmänen Foods Oy Siikalatvan Rantsilassa.

Kotivara Oy on keskittänyt toimintansa pääsääntöisesti meetvurstien valmistamiseen, yritys jalostaa lihaa myös eri lihatuotteiksi. Oululainen perinneherkku "Kärkkäri" on yksi Kotivara Oy:n tuotteista, jota toivoisi jokaisen Oulussa vierailevan ainakin kerran eläessään maistavansa. Sillä kun Tampereella on mustamakkara, löytyy Oulusta erilainen makkaraherkku "Kärkkäri".

Viskaalin Oy aloittelee toimintaansa jalostaen ja välittäen lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Viskaalin Oy:n teurastamo pystyy käsittelemään jopa 8400 eläintä vuodessa.